A BIO termékek közös jellemzője, hogy a vetőmagvak, palánták természetes, biológiai termesztésből származnak, csak szerves trágyázást alkalmaznak, kémiai táp és vegyszert a növénytermesztéshez nem használnak. Cél, hogy az élelmi anyagok környezetből származó méreg, nehézfém, nitrát, növényvédőszer-koncentrációját a legalacsonyabb szinten tartsák. Az így termett zöldség és gyümölcsfélékhez semmiféle adalék, konzerváló, tartósító vagy állományjavító nem adható. A növényeket tartósítás, konzerválás céljából sem lehet radioaktív sugárzással kezelni.
A csirkemellet (szejtán, ha vegetáriánus vagy) vágd vékony szeletekre és kevés olajon süsd meg. Az almát és a zellergumót metéld vékony csíkokra, a szőlőt pedig szemezd le. A majonézből és a mustárból készíts öntetet, majd öntsd le vele a zöldségeket és a gyümölcsöket, szórd meg a pirított dióval, tedd a tetejére a csirkemellet és már tálalhatod.
***
Oregáno
A legjobb megoldás, ha MEGELŐZZÜK immunrendszerünk legyengülését !
Az oregáno a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik.
- Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat,
csillapítja a köhögést.
- Enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást.
- Eltünteti a szemölcsöket, valamint a fejbőrről a korpát.
- Segít ízületi fájdalmak esetén.
- Nyugtatja az idegeket.
Dió
Van benne jó sok E-vitamin ami erősíti szervezetünk ellenállóképességét a fertőzésekkel szemben, de a nemző képességet is befolyásolja. Ha szervezetünk nem jut elegendő B9-vitaminhoz azaz folsavhoz, csökken a fehérvérsejtek száma, illetve zavarok keletkeznek a vas és a B12-vitamin felszívodásában. Ha szervezetünkben túl alacsony a B12-vitamin mennyisége, vérszegénység léphet fel, illetve egyéb vérképző szervi elváltozások és idegrendszeri tünetek pl. kimerültség végtagzsibbadás. Amúgy B12-vitamint elsősorban különféle húsokban, szárnyasokban, halban, tojásban, tejben és tejtermékekben találunk.
A dió sajnos megavasodik, mégpedig elég gyorsan, főleg akkor, ha nem jól tároljuk. Nem hiába rakták nagyanyáink hideg helyre és jól szellőző vászonzsákocskába. Na de nem mindenki rendelkezik kamrával. Ezért tegyük egy befőttesüvegbe és tároljuk a hűtőszekrényben, ezzel a módszerrel sokáig friss marad.